Obama: "In zijn plaats nam ik ontslag"

De positie van Anthony Weiner, een Democratisch parlementslid uit New York, komt steeds meer in het gedrang. Veel Democraten, president Barack Obama incluis, willen dat hij opstapt nu er gênante details over zijn privéleven zijn bekend geraakt.
Michael Weiner probeerde vorige week nog de schade te beperken

"Ik kan alleen maar zeggen dat ik in zijn plaats zou opstappen", zei president Obama onomwonden op de tv-zender NBC. "Ik denk dat hij zichzelf in verlegenheid heeft gebracht, hij heeft dat zelf toegegeven. Dat geldt ook voor zijn echtgenote en zijn gezin. Uiteindelijk moet er beslissing komen voor hem en voor de inwoners van zijn kiesdistrict."

Weiner is vorige week in opspraak gekomen nadat hij een studente een foto met een "crotch shot" (in onderbroek, nvdr) van zichzelf had gestuurd. Daarop moest hij ook toegeven dat hij "ongepaste telefoongesprekken" had gevoerd met zes jonge vrouwen.

"Openbare dienst betekent ten dienste van het publiek", zegt president Obama. "Als je door persoonlijke afleiding niet goed kan functioneren - zoals dat moet in tijden waar mensen bezorgd zijn om hun baan, hun leningen en hun rekeningen - moet je wellicht een stap achteruitzetten."

Eerder hadden ook andere Democratische zwaargewichten, onder wie fractieleider Nancy Pelosi, Weiner de raad gegeven op te stappen.

Voor de Republikeinen is het schandaaltje rond Weiner uiteraard koren op de molen. Ook John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zegt nu openlijk dat Anthony Weiner moet opstappen.