Passa Porta Festival en Theater Antigone bekroond

Het literaire festival Passa Porta en de samenwerking tussen Kortrijkse Theater Antigone en het Brusselse Théâtre National krijgen elk 25.000 euro van het Prins Filipfonds. Het is voor het eerst dat het Prins Filipfonds de prijzen uitreikt.
Laureaten Paul Beukenhout en Nathalie Schmitz van het Passa Porta Festival.

De twee culturele projecten krijgen het geld omdat ze een duurzame samenwerking op poten gezet hebben tussen de verschillende taalgemeenschappen in ons land.

Het Passa Porta Festival (foto bovenaan), een initiatief van het literatuurhuis Passa Porta en de vzw's Entrez Lire en Het Beschrijf, vond dit voorjaar plaats in Brussel en richtte zich zowel op Franstaligen als Nederlandstaligen.

Theater Antigone en Théâtre National (kleine foto) maakten dan weer samen de theaterproducties "Life:Reset" en "Baal". "Het gaat om een artistiek project, waarbij de acteurs echt in de twee talen spelen", zegt Jos Verbist, artistiek directeur van Antigone. Met het prijzengeld willen de theaters het initiatief nog uitbreiden.

De drietalige jury, onder leiding van Unizo-topman Karel Van Eetvelt, gaf ook een eervolle vermelding voor het KunstenFestivaldesArts en voor de Homeless Cup, een voetbalproject voor dak- en thuislozen. Van Eetvelt stelde vast dat "samenwerken kan en ook een toegevoegde waarde oplevert".

De Prijzen van het Prins Filipfonds zullen voortaan elk jaar worden uitgereikt.