Republikeinen hakken zwaar in op beleid Obama

"Twintig miljoen werklozen. President Obama heeft gefaald." Dat was de teneur van het eerste grote tv-debat tussen zeven Republikeinen, van wie al zeker drie presidentskandidaten, in de Verenigde Staten. Mitt Romney kwam volgens de kijkers het beste uit de verf.

In november 2012 kiezen de Amerikanen een nieuwe president. De huidige Democratische president Barack Obama zal dan de degens kruisen met een Republikeinse tegenkandidaat. Wie dat wordt, zal pas na de voorverkiezingen duidelijk zijn.

Gisteravond stonden alvast zeven prominente Republikeinen, van wie er al zeker drie presidentskandidaat zijn, op het podium in New Hampshire voor een eerste echt debat. Het was Mitt Romney, de oud-gouverneur van Massachusetts, die meteen de toon van het debat zette door hard in te beuken op het "falende" beleid van Obama.

Volgens de Republikeinen is Obama verantwoordelijk voor de hoge werkloosheid, voor de lange duur van de recessie en vooral voor de bemoeizucht van de overheid met het leven van de gemiddelde Amerikaan. Daarom moet Obama een "one term president" blijven, vinden zijn tegenstanders. 

Wie zijn de Republikeinse presidentskandidaten?

Tot nu toe hebben nog maar drie Republikeinen officieel aangekondigd dat ze zich in de strijd zullen gooien voor het presidentschap: Mitt Romney, Ron Paul en Newt Gringich.

Of Sarah Palin ook zal dingen naar de Republikeinse nominatie blijft nog onduidelijk: zij laat voorlopig niet in haar kaarten kijken. De enige vrouwelijke deelnemer aan het debat van gisteren was Michelle Bachmann, een Congreslid uit Minnesota. Zij kondigde trouwens aan dat ze binnenkort haar kandidatuur officieel zal bekendmaken.

Andere deelnemers aan het debat waren Rick Santorum, Tim Pawlenty en Herman Cain. Volgens een onderzoek bij de kijkers was Mitt Romney de grote winnaar van het debat.