Schouppe wil deal met Swissport onderzoeken

Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe gaat de luchthaven van Zaventem vragen om de ondertekening van de nieuwe contracten met Swissport over afhandeling van bagage uit te stellen. Mogelijk zijn een aantal wettelijke bepalingen niet nageleefd.

Vorige week besliste Brussels Airport dat het contract in het najaar van Aviapartner overgaat naar de internationale speler Swissport. Etienne Schouppe (CD&V) erkende in de Senaat dat hij verrast was dat Aviapartner uit de boot was gevallen.

Open VLD'er Rik Daems legde de staatssecretaris een lijst nauwkeurige vragen voor over de toewijzing van de licenties en de gebruikte procedure. Zo was de raad van bestuur niet op de hoogte van het standpunt van de luchtvaartmaatschappijen.

"Van twee senatoren heb ik een reeks pertinente vragen gekregen waarop ik momenteel geen antwoord kan geven", zegt Schouppe. "Het is noodzakelijk te onderzoeken of hun bemerkingen al dan niet terecht zijn."

De staatssecretaris engageerde zich om de volledige beslissingsprocedure nauwkeurig te zullen onderzoeken. Indien het kort geding van Aviapartner de ondertekening van de licenties op 22 juni niet kan doen uitstellen, zal Schouppe zelf aan de luchthaven om uitstel vragen.

Dat Aviapartner niet langer actief zou zijn in de nationale luchthaven van zijn thuisland, zou erg schadelijk zijn voor de buitenlandse activiteiten van het Belgische bedrijf, erkende Schouppe nog op vraag van senator Johan Vande Lanotte (SP.A). Het bericht over de overstap naar Swissport veroorzaakte onrust bij het personeel. Maar de vakbonden kregen garanties dat niemand zijn baan zou verliezen.

"Onzekerheid mag niet te lang duren"

Het ACV waarschuwt dat de onzekerheid niet te lang mag duren voor de werknemers van Aviapartner. 

Aviapartner heeft een kortgeding aangespannen om het verlies van zijn licentie aan te vechten, en Schouppe gaat akkoord om de hele beslissingsprocedure nauwkeurig te laten onderzoeken.

Swissport neemt de werknemers van Aviapartner over, dus is er voor het ACV geen probleem. Wij hebben begrip voor het standpunt van Aviapartner, zegt de christelijke vakbond, maar wij verdedigen de belangen van de werknemers. En die moeten niet te lang in het ongewisse blijven over hun toekomst, want de sfeer op de werkvloer is nu al ontvlambaar,  zegt het ACV.

Meest gelezen