Steeds meer kinderen volgen bijles buiten school

Steeds meer kinderen volgen bijlessen buiten de school. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie, dat De Standaard en Het Nieuwsblad konden inkijken. Mieke Van Hecke van het katholiek onderwijs en de ouderverenigingen betreuren dit.

In Zuid-Europese landen is het al langer ingeburgerd dat kinderen privélessen volgen. Volgens een rapport van de Europese Commissie is de gewoonte overgewaaid naar de andere Europese landen. In ons land zou een op de tien leerlingen al bijles volgen buiten de school.

Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het katholiek onderwijs, betreurt dat. "In de eerste plaats moeten de ouders gebruikmaken van het aanbod van remediëren dat in de scholen aanwezig is. Scholen hebben deskundigheid", reageert Van Hecke in het radionieuws. "Bovendien stoort het mij dat ouders steeds moeilijker aanvaarden dat hun kinderen niet in alles super zijn. Ze denken dan dat ze de kinderen talenten kunnen bijbrengen door deskundigen te betalen."

Ook de Vlaamse confederatie van ouders en ouderverenigingen VCOV heeft vragen bij de toename van de bijlessen. "Over de kwaliteit en het positieve effect van bijlessen bestaat geen duidelijkheid. Succes is zeker niet gegarandeerd", zegt VCOV-directeur Ludo Claes in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Claes ziet nog een probleem. "Een reeks bijlessen kost algauw enkele honderden euro's. Zo dreigt er een kloof te ontstaan tussen wie zich bijles kan veroorloven en wie niet", zegt hij.