Troepen van Khaddafi geven stadje Kikla op

De troepen van de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi hebben zich teruggetrokken uit het stadje Kikla, zo'n 150 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tripoli. De rebellen hebben intussen het stadje ingenomen.

De toestand op het terrein in Libië blijft erg onduidelijk. Blijkbaar hebben de rebellen nu een succesje geboekt in het westen van het land, maar aan het oostelijke front hebben ze een zware nederlaag geleden op de weg tussen Brega en Ajdabiya. Blijkbaar zijn de rebellen daar in een hinderlaag gelopen. Balans: 21 doden.

In het westen zijn verschillende raketten van de troepen van Khaddafi terechtgekomen op Tunesisch grondgebied. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Volgens de getuigen ging het om een hevig bombardement, maar werd er geen schade aangericht.

Intussen gaat de  NAVO door met het bombarderen van doelwitten om de druk op Khaddafi te verhogen. Vandaag werd in Tripoli weer een paleis van Khaddafi geviseerd. Met de bombardementen wil de NAVO naar eigen zeggen de Libische burgerbevolking beschermen tegen de troepen van Khaddafi, in overeenstemming met VN-resolutie 1973.

Volgens de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma echter maakt de NAVO misbruik van de VN-resolutie. "We denken dat de resolutie wordt misbruikt om het Libische regime weg te krijgen, voor politieke moorden en voor een buitenlandse bezetting", zei Zuma in het Zuid-Afrikaanse parlement. De afgelopen maanden heeft Zuma in opdracht van de Afrikaanse Unie al verschillende keren bemiddeld tussen de strijdende partijen in Libië.