Zonnevliegtuig Solar Impulse veilig in Parijs geland

Het zonnevliegtuig Solar Impulse is vanavond na een behouden vlucht geland op de luchthaven Le Bourget in Parijs. De vlucht duurde iets meer dan zestien uur. In Parijs is het toestel eregenodigde op het jaarlijkse luchtvaartsalon.

Het toestel probeerde zaterdag al eens naar de Franse hoofdstad te vliegen, maar dat mislukte. Vanmorgen om 5.10 uur werd een tweede poging ondernomen, nadat het toestel aan het stopcontact werd gehangen wegens een tekort aan zon in Brussel. De Zwitserse vliegenier André Borschberg (kleine foto) rapporteerde "nog steeds veel te ontdekken" aan zijn revolutionair vliegtuig waarmee hij al 15 keer en meer dan 80 uur heeft gevlogen. "Ik begin het goed te kennen", zei de piloot, die als euvel "lichte turbulentie" meldde. "Het komt erop neer het vliegtuig te laten vliegen mét de elementen in plaats van er tegen."

Het was de bedoeling dat de Solar Impulse niet voor 21.30 uur in Parijs zou neerstrijken, aldus de website van het project. Missieverantwoordelijke Raymond Clerc zegt dat men met de late aankomst maximaal turbulenties wil vermijden. Bovendien is het luchtverkeer boven de Parijse luchthaven Charles De Gaulle erg druk tot 21 uur.

De vlucht is probleemloos verlopen. Omstreeks 11.30 uur waren de zonnebatterijen voor bijna 93 procent opgeladen en bedroeg het vermogen van de generatoren 95 procent. De initiatiefnemers van het zonne-energieproject hebben het vliegtuigje wel deels opgeladen met netstroom. Door het slechte weer waren de batterijen namelijk maar voor 60 procent vol geraakt met zonne-energie.

Het was de tweede poging in 4 dagen tijd om naar Parijs te vliegen. Een eerste poging afgelopen zaterdag was mislukt. Het vliegtuigje moest toen na 3 uur vliegen terugkeren naar Zaventem wegens het slechte weer en te veel tegenwind. Bij het begin van de vlucht waren er bovendien ook technische problemen.