"Gentse politie blundert tijdens voetbalrellen"

De Gentse politie heeft geblunderd tijdens de recente voetbalrellen in Gent, na de match België-Turkije. Dat staat in een intern verslag dat De Morgen kon inkijken. Op 3 juni stelde de stad Gent een groot scherm op in het centrum van de stad. Nadien braken er rellen uit.

In en om de Kouter werden slechts 18 agenten ingezet, die bovendien slecht waren uitgerust. De politie heeft door haar slechte communicatie hooligans aangetrokken en er was geen risico-analyse gemaakt, zo blijkt uit het intern verslag.

De betrokken agenten zijn hard voor de politietop, maar korpschef Filip Rasschaert relativeert. "Er is wel een risico-analyse gemaakt en er is een veiligheidsvergadering geweest", beweert hij. "De risico-analyse heeft rekening gehouden met een aantal hypotheses en heeft een aantal andere hypotheses niet onderzocht."

Rasschaert wil de verantwoordelijkheid niet in de schoenen van de politie schuiven. "Wat ik vertel, is dat er zaken verkeerd gelopen zijn door heel wat mensen. Dit is een gemengde verantwoordelijkheid." Volgens de korpschef zal de Gentse politie zeker lessen trekken uit hetgeen er gebeurd is. "Ik heb graag een organisatie, waar mensen leren uit fouten. Liefst voordat er iets gebeurt. En geen organisatie, zoals in de krant staat, waar koppen moeten rollen."

Het eindrapport wordt eind deze week overhandigd aan de burgemeester.

"Er is met levens gespeeld door de politie"

Veli Yüksel, Vlaams parlementslid voor CD&V, is duidelijk na het lezen van het verslag. "Er is met levens gespeeld door de politie."

"Het valt mij op dat de politie zelf toegeeft dat er geen risico-analyse is gemaakt en dat men de mensen aan hun lot heeft overgelaten", zegt Yüksel.

De vakbond van de Gentse politie verwacht maatregelen. "We wachten de verdere conclusies af. Er moeten vooral maatregelen genomen worden om dergelijke zaken in de toekomst te vermijden. Daar gaan wij zeker op aandringen", zegt Vincent Houssin van de liberale vakbond VSOA.

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) wil voorlopig niet reageren. "Ik wacht het rapport van de korpschef af", zegt Termont aan het persbureau Belga. "De bedoeling was om het rapport vrijdag naar de commissieleden te versturen en om er ook over te communiceren met de pers. Misschien dat dit donderdagavond al zal gebeuren."