Chileense aswolk houdt vliegtuigen aan de grond

De aswolk van de Chileense vulkaan Puyehue hangt nu boven het westen van Australië. Op de luchthaven van Perth zijn tal van vluchten geschrapt omdat het te gevaarlijk is om te vliegen.

De wind heeft de vulkanische as van de Puyehue 9.000 kilometer ver meegevoerd. Dat had eerder al gevolgen voor het vliegverkeer boven Nieuw-Zeeland en boven het zuidoosten van Australië, maar nu zijn tal van vluchten van en naar Perth, in het westen van Australië, geschrapt.

Qantas, Virgin Australia en Jetstar hebben alle vluchten van en naar Perth opgeschort. Qantas heeft ook vluchten van en naar Nieuw-Zeeland en Tasmanië opgeschort. Andere maatschappijen in het zuidoosten van Australië en Nieuw-Zeeland proberen hun vluchtroutes te wijzigen en de aswolk te ontwijken.

Ook in Zuid-Amerika zelf verloopt het vliegverkeer nog steeds niet normaal. De meeste internationale vluchten van en naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires vliegen inmiddels weer, maar het binnenlandse luchtverkeer in Argentinië ligt nog grotendeels stil. Gisteren moest VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noodgedwongen de boot nemen om van de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo naar Buenos Aires te reizen.