Diepzeeduiker gaat op zoek naar Bin Ladens lichaam

Het lijkt een onwaarschijnlijk verhaal van een fantast: afgelopen weekend raakte bekend dat diepzeeduiker Bill Warren in de Arabische Zee op zoek gaat naar het lichaam van Osama bin Laden. Maar Warren blijft bij zijn verhaal en bevestigde het na het weekend opnieuw aan nieuwszender CNN. "Ik weet waar hij ongeveer begraven ligt", klonk hij overtuigd.

Nadat Bin Laden op 2 mei gedood was, werd hij vanaf het vliegdekschip USS Carl Vinson in de Arabische zee begraven. Maar dit was niet naar de zin van Warren, zo vertelde hij aan New York Post: "De Obama-administratie had er beter aan gedaan een foto van de dode Bin Laden vrij te geven, zoals gebeurd is met Billy the kid of Saddam Hoessein. Ik heb een Russische vriendin en zij zegt me dat er in intellectuele kringen daar nauwelijks geloof gehecht wordt aan Bin Ladens dood. Ik doe het omdat ik een vaderlandslievende Amerikaan ben die de waarheid wil weten. Ik doe het voor de wereld."

"Nog niets wat ik niet gevonden heb"

Op CNN bevestigde hij nadien zijn plannen: "Ik doe het hoofdzakelijk om een punt te maken, namelijk om zelf vast te stellen dat hij dood is." Warren (zie kleine foto) beweerde verder een goed idee te hebben van waar Bin Laden begraven ligt. Wanneer hij het lichaam zal hebben gevonden, zal hij het fotograferen, op videoband vastleggen en er een DNA-test op toepassen. Wat hij er daarna mee gaat doen, kon hij nu nog niet meedelen.

Voor de operatie zal hij een boot gebruiken die momenteel ligt aangemeerd in West-India. De boot is voorzien van allerhande hightech-snufjes, "dezelfde als degene die ze gebruikt hebben om de Titanic te localiseren". Volgens Warren is de kans dat Bin Laden door vissen opgepeuzeld is erg klein omdat "hij in een verzegelde, Navy-begraafzak, helemaal vastgeritst, in zee geworpen is".

Warrens expeditie zou worden gesteund door investeerders uit onder meer Chicago en New York, maar namen wilde hij aan CNN niet bekendmaken. De kostprijs zou om en bij de 275.000 euro bedragen.

Volgens New York Post zou de expeditie plaatsvinden in juli en zou die twee weken duren. Van Warren wordt beweerd dat hij een 200-tal schipwrakken gevonden heeft. En hij is erg zeker van zijn stuk: "Er is nog nooit iets geweest wat ik niet gevonden heb".

lees ook