Het aantal stamceldonoren blijft stijgen

Het aantal stamceldonoren in het Belgisch Beenmergregister bedraagt sinds begin dit jaar meer dan 50.000 en het blijft snel stijgen. Dat hebben Rode Kruis-Vlaanderen en De Maakbare Mens gemeld. Het succes is volgens de organisaties te danken aan sensibilisering, wervingscampagnes en getuigenissen van patiënten.

In 2008 waren er 574 nieuwe donoren, in 2010 steeg dat aantal tot 2.481. Dit jaar staat de teller na zes maanden op 3.346 nieuwe registraties.

Rode Kruis-Vlaanderen is al jarenlang actief op het vlak van werving van stamceldonoren. De sensibilisering van potentiële donoren is daarbij van cruciaal belang, zegt het RK. Dat gebeurt onder meer via nieuwsbrieven en in bloedtransfusiecentra. Sinds 2009 werkt het Rode Kruis samen met de vzw De Maakbare Mens, die de campagnewebsite www.stamceldonor.be ontwikkelde en tienduizenden affiches en brochures verspreidde in scholen, ziekenhuizen en mutualiteiten.

Stamcellen worden gebruikt om leukemie of andere bloedziekten te genezen. Bij de zoektocht naar een geschikte stamceldonor zoekt men eerst binnen de familie omdat de kans op een perfecte match bijvoorbeeld ongeveer 1 op 4 bedraagt tussen broers en zussen. Buiten de familie is die kans daarentegen slechts 1 op 50.000.

Wanneer geen geschikt familielid wordt gevonden, kan het Belgisch Beenmergregister, dat de databank met de weefseltypes van alle Belgische kandidaat-stamceldonoren beheert, een oplossing bieden. Bovendien werkt het Beenmergregister samen met 66 internationale registers waarin momenteel wereldwijd 18 miljoen donoren geregistreerd zijn.