Moskeeën veroordelen de voetbalrellen

De vertegenwoordigers van de 43 moskeeën die verenigd zijn in het Antwerps Moskeeoverleg veroordelen de recente rellen in Borgerhout na voetbalwedstrijden. Ze zeggen dat ze het stadsbestuur willen helpen om de jongeren van de Marokkaanse gemeenschap in Borgerhout en hun ouders beter te begeleiden.

Volgens Taouil, die zelf imam is en voorzitter van de moslimraad, zijn er onlangs nog concrete voorstellen gedaan aan het stadsbestuur om rellen zoals die op de Turnhoutsebaan van 4 juni na Marokko-Algerije in de toekomst te vermijden. Zo willen de moskeeën lezingen en bijeenkomsten houden, geleid door "specialisten", om de ouders te leren hoe ze hun kinderen beter in de hand kunnen houden.

Bij evenementen die eventueel uit de hand kunnen lopen, zoals voetbalwedstrijden, wil Taouil specifiek daartoe opgeleide stewards uit de eigen gemeenschap inzetten. "Want de jongeren reageren vaak des te agressiever als ook de politie hardhandig optreedt", meent Taouil. "Al zullen we eveneens de jongeren duidelijk maken dat hun opvatting over de ordediensten moet veranderen."

"Inschattingsfout"

Gisteravond vond op het Schoon Verdiep een extra gemeenteraad plaats naar aanleiding van de voetbalrellen in Borgerhout meer dan een week geleden. LDD en Vlaams Belang hadden om die extra zitting gevraagd. Na de wedstrijd Marokko-Algerije braken er op de Turnhoutsebaan in Borgerhout relletjes uit. De politie pakte een 30-tal relschoppers op, van wie er 3 gerechtelijk werden aangehouden.

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens verdedigde gisteravond de aanpak van de voetbalrellen, maar gaf wel toe dat de stad wellicht een inschattingsfout heeft gemaakt.

"Ik denk dat we zaterdagavond het risico misschien fout hebben ingeschat", geeft Janssens toe. "Maar je kan niet elk incident voorzien", zegt hij. Janssens wil de schuld daarvoor niet bij de politie alleen leggen. "Het is een gedeelde verantwoordelijkheid."

De burgemeester wijst er ook op dat een paar weken geleden de heenwedstrijd Algerije-Marokko is gespeeld en dat na die wedstrijd alles rustig is gebleven. Hij vindt het dan ook storend en ontgoochelend voor de mensen die actief zijn in de buurt dat er de voorbije maanden heel wat momenten zijn geweest waarbij er een risico was dat zeer goed onder controle is gehouden, maar dat niemand het daar over heeft.

"De momenten waar het uit de hand is gelopen, halen wel het nieuws. Dat is ook normaal. En ik begrijp dat men daar een debat over wil, maar het is natuurlijk heel gemakkelijk om de toekomst te voorspellen als ze al heeft plaatsgehad."

"Politie trad correct op"

Janssens benadrukt ook dat er een onderscheid gemaakt moet worden "tussen de voorbereidingen vooraf en het feit of je verwacht dat daar effectief ongeregeldheden gaan optreden en het optreden de avond zelf van die politiemensen die de dingen onder controle moeten krijgen als er iets fout is gegaan".

De burgemeester is daarbij van mening dat de stad en de politie niet te laks zijn opgetreden. "Ik denk dat de politie die avond zelf goed en correct is opgetreden. We hebben meer dan 30 aanhoudingen gedaan. Elk van die mensen is gesanctioneerd en wordt opgevolgd, we hebben hen huisarrest opgelegd, dus ik denk dat we goed en correct zijn opgetreden."

De burgemeester spreekt ook tegen dat de stad geen greep krijgt op de rellen in de stad en benadrukt dat het om een harde kern gaat die problemen veroorzaakt. "We kennen die wel, maar die jongens groeien daar op een gegeven moment uit en dan staat er een nieuwe generatie klaar."

Antwerpen neemt verder geen extra maatregelen na de rellen van anderhalve week geleden. Een voorstel om een mobiel politiekantoor op de Turnhoutsebaan te zetten, is verworpen.