Passos Coelho is premier in Portugal

In Portugal is is Pedro Passos Coelho benoemd tot nieuwe premier. Hij zal een centrumrechtse regering vormen die zware besparingsmaatregelen moet doorvoeren om internationale hulp te krijgen.

Onlangs had de liberale PSD (die vreemd genoeg sociaaldemocratische partij heet) van Pedro Passos Coelho de parlementsverkiezingen gewonnen.

Passos Coelho zal nu een regering vormen met zijn PSD en de christendemocratische CDS-PP. Samen hebben die genoeg zetels in het parlement om een meerderheid te behalen.

De nieuwe premier neemt de macht over van de socialist José Socrates die sinds 2005 over Portugal regeerde. De laatste jaren moest Socrates dat doen met een minderheidsregering en daarom vielen plannen in duigen om zware besparingen door te voeren.

Passos Coelho zal die hervormingen nu moeten uitvoeren. Die zijn nodig als voorwaarde voor een hulpplan van 78 miljard euro kredieten van de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds. Portugal is na Griekenland en Ierland het derde land van de eurozone dat op die manier buitenlandse hulp moest vragen.