Pasta is wereldwijd het favoriete gerecht

Over de hele wereld is pasta het lievelingsgerecht. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam in het kader van de campagne "Groei. Voedsel. Leven. Aarde".

Oxfam ondervroeg 16.421 mensen ouder dan 16 jaar uit 17 landen: Australië, Brazilië, Duitsland, Ghana, Guatemala, India, Kenia, Mexico, Pakistan, de Filipijnen, Rusland, Zuid-Afrika, Spanje, Tanzania, Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

9 procent van de ondervraagden eet het liefst pasta, 6 procent vlees en 5 procent rijst, pizza of kip. "De resultaten tonen aan dat de westerse eetgewoonten zich verspreid hebben over de hele wereld. Hoewel de nationale gerechten populair blijven, zoals paella in Spanje en schnitzels in Duitsland, zijn pizza en pasta de lievelingsgerechten geworden van heel wat mensen", zegt Oxfam.

Opvallend is dat fast food relatief lager scoort. Kentucky Fried Chicken staat op de 107e plaats en McDonalds op de 113e plaats.

Uit de enquête blijkt ook dat de voedselprijzen de grootste zorg zijn van 66 procent van de ondervraagden. 54 procent geeft aan niet meer hetzelfde te eten als 2 jaar geleden, een derde van hen wijt dat aan de stijgende voedselprijzen.