Somaliër staat terecht voor kaping Pompei

In Brussel is het proces begonnen tegen "piraat 001". De Somaliër wordt ervan verdacht te hebben deelgenomen aan de kaping van de Pompei in 2009. Samen met zes andere piraten werd hij opgepakt door het Belgische fregat Louise-Marie.

De Belgische steenstorter Pompei werd midden april 2009 gekaapt op 400 mijl van de Somalische kust. Pas 71 dagen later, eind juni 2009, lieten de piraten de opvarenden van het schip vrij, nadat er een losgeld van 1,94 miljoen euro was betaald. De omstandigheden op het schip waren verschrikkelijk, getuigden de bemanningsleden achteraf.

Het Belgische fregat Louise-Marie kon eind november 2010 een kleine motorboot met zeven opvarenden onderscheppen die zich klaarmaakten om het vrachtschip Petra te kapen. Er werden foto's gemaakt van de zeven verdachten en drie bemanningsleden van de Pompei herkenden één man, piraat 001, als een van hun gijzelnemers. Het federaal parket liet hem daarop naar België overbrengen en aanhouden. Sindsdien zit hij in de cel.

De piraat staat voor de correctionele rechtbank in Brussel op verdenking van gijzeling. Het Openbaar Ministerie eist daarvoor een celstraf van 10 jaar. De man bekende dat hij de Petra mee wou kapen, maar ontkent daarentegen elke betrokkenheid bij de kaping van de Pompei. De zes overblijvende Somalische piraten die werden opgepakt door het Belgische fregat Louise-Marie, zijn intussen vrijgelaten.