Syrië roept vluchtelingen op terug te keren

De Syrische regering roept alle vluchtelingen in Turkije op om terug te keren naar Syrië. Volgens minister van Informatie Adnan Mahmoud is de situatie in het noorden van het land weer veilig.

De voorbije dagen zijn meer dan 8.000 burgers gevlucht uit de noordwestelijke stad Jisr al-Shugour. Ze vreesden represailles van het Syrische leger nadat vorige week zo'n 120 militairen waren gedood in de omgeving van de stad. Volgens het leger zijn de militairen gedood door gewapende bendes, maar volgens sommige vluchtelingen zijn de slachtoffers doodgeschoten door collega's omdat ze hadden geweigerd om op betogers te schieten.

Het leger heeft inmiddels Jisr al-Shugour weer ingenomen en "gezuiverd".  "De regering verwelkomt de inspanningen van het leger om hun opdracht en om de veiligheid en stabiliteit in de regio te herstellen", luidt dat in de regeringstaal van minister van Informatie Adnan Mahmoud. De Syrische regering heeft de Rode Halve Maan de opdracht gegeven om een terugkeeroperatie te coördineren samen met de Turkse autoriteiten.

Het blijft zeer de vraag of de Syrische vluchtelingen gevolg zullen geven aan de oproep uit Damascus, want in het zuidoosten  van Turkije blijven er nieuwe  vluchtelingen aankomen. 

Op de Syrische televisie zijn ook weer beelden getoond van een massagraf in de buurt van Jisr al-Shugour. Volgens Damascus gaat het om lichamen van militairen die zijn omgebracht door "gewapende terroristische groepen". Die informatie kan niet worden gecontroleerd, want onafhankelijke journalisten worden niet toegelaten in Syrië.

Zalven en repressie

Het protest tegen de dictatuur in Syrië begon in februari en is geïnspireerd op de volksopstanden in Tunesië en Egypte, die het einde betekenden van jarenlang heersende presidenten zoals Ben Ali en Moebarak. Aanvankelijk was het protest in Syrië niet specifiek gericht tegen president Bashar al-Assad zelf, maar tegen diens entourage en tegen het ondemocratische bestuur.

Aanvankelijk leek het erop dat Damascus het volksprotest de baas zou blijven door een gemengde aanpak van zalvende woorden van Assad enerzijds en keiharde repressie door de ordestrijdkrachten anderzijds. Toch breidde de protestbeweging zich gaandeweg uit van de zuidelijke stad Deraa naar andere steden in het land. Het leger zet de grote middelen in om het protest de kop in te drukken en daarbij zijn naar schatting al honderden doden gevallen.

De internationale gemeenschap pakt het Syrische regime wel hard aan met woorden en sancties, maar komt niet actief tussenbeide in het conflict tussen Damascus en het volk, zoals bijvoorbeeld in Libië. Het regime van Assad lijkt ongestoord zijn gang te kunnen gaan.