Tsjechië stapt uit raketschild-project van VS

De Tsjechische regering wil niet meer meewerken aan de Amerikaanse plannen voor een soort raketschild tegen vijandelijke raketten vanuit het oosten. Praag vindt de afgezwakte plannen van president Barack Obama maar niets.

Oorspronkelijk wilde George W. Bush, de voorganger van Obama, in Tsjechië een grote radar plaatsen. Praag toonde zich een enthousiaste medewerker. De plannen van Bush werden echter herzien door de regering-Obama, en de grote radar werd een soort observatiecentrum.

Tsjechië vindt zo'n observatiecentrum maar niets en trekt zich nu terug uit het project. Dat heeft de Tsjechische minister van Defensie Alexandr Vondra (foto) bevestigd.

De oorspronkelijke plannen voor een raketschild stuitten enkele jaren geleden op heel wat protest, onder meer van organisaties zoals Greenpeace, maar ook van Rusland, dat zo'n schild beschouwde als een nieuwe vorm van anti-Russische agressie. Volgens Washington echter was het schild vooral bedoeld om raketten uit bijvoorbeeld Iran te onderscheppen.