"Blanc Bleu Belge"-lijst Adecco gelekt op internet

De Partij van de Arbeid (PVDA) heeft op haar website een lijst gepubliceerd van tientallen bedrijven die aan uitzendkantoor Adecco gevraagd hebben om geen allochtone werknemers aan te nemen. Adecco werd begin juni veroordeeld wegens discriminatie. Op de lijst staan namen van enkele grote bedrijven.

Het bestaan van de lijst en de publicatie ervan heeft Adecco verrast. "Ik kan niet bevestigen dat deze lijst bestaat. Ik heb ze nooit gezien en ik vraag mij af hoe ze op het internet is geraakt", verklaarde Mark De Smedt, algemeen directeur van Adecco België en Luxemburg.

Volgens de PVDA komt de lijst uit een dossier van het gerechtelijk onderzoek over discriminatie bij Adecco. Op de bewuste lijst staan tientallen bedrijven die aan de hand van de code BBB (Blanc Bleu Belge) aangaven dat ze geen allochtone werkkrachten in dienst wilden nemen.

De afkorting BBB verwijst naar een zuiver Belgisch koeienras. Bij sommige bedrijven staat naast de code BBB nog meer uitleg, zoals "want werkt vaak met de politie", "een goede Belg", "geen uitschot" of "BBB of andere nationaliteit, maar geen Arabieren".

Adecco zou het systeem 10 jaar geleden in gebruik genomen hebben. Toen kwamen de eerste klachten binnen. Twee weken geleden werd Adecco voor deze praktijken veroordeeld wegens discriminatie.

Onder de bedrijven zijn een aantal grote namen, zoals Electrabel, Delhaize, het toenmalige Interbrew, C&A en Swatch. Ook het kledingmerk Benetton, dat in zijn reclamecampagnes net uitpakt met gekleurde modellen, staat op de lijst.