"Dit strookt niet met politiek die we voeren"

Supermarktketen Delhaize, winkelketens C&A en Benetton en energiebedrijf Electrabel reageren verbaasd op de lijst die de PVDA gepubliceerd heeft, waarop tientallen bedrijven staan die aan uitzendkantoor Adecco gevraagd hebben om geen allochtone werknemers aan te nemen. "Dit strookt helemaal niet met de politiek die we voeren", klinkt het.

Delhaize vroeg volgens de lijst een mannelijke en een "BBB"-werknemer. "Dit strookt echt niet met de politiek die wij voeren", reageert Hans Michiels van Delhaize. "Wij voeren een strikt non-discriminatiebeleid, wat zich ook vertaalt in de cijfers." Volgens Michiels heeft Delhaize werknemers van 28 verschillende nationaliteiten en hebben meer dan 1.000 werknemers niet de Belgische nationaliteit, op een totaal van 16.000 personeelsleden.

"Ook de verhouding man-vrouw zit goed", aldus nog Michiels."Er wordt beweerd dat wij geen vrouwen willen aannemen, maar 58 procent van onze collega's zijn vrouwen."

"Geen uitspraken over beleid tien jaar geleden"

Vallen ook uit de lucht: C&A en Benetton. "We kunnen enkel speculeren waarom Adecco dat in haar dossiers heeft opgenomen en met dergelijke code zou werken. Ons is het totaal onbekend", benadrukt Kurt Smits van C&A.

De winkelketen stelt dat het een "zeer streng non-discriminatiebeleid" hanteert. "Dat is opgenomen in het arbeidsreglement van C&A België en is dus een publiek bekend standpunt, dat was al zo tien jaar geleden en C&A heeft altijd een dergelijk beleid gevoerd", zegt Smits.

Benetton reageert zelfs verbolgen. "Bij ons geldt de richtlijn zoveel mogelijk diversiteit bij de aanwerving", verdedigt Gunther Verstappen van United Colors of Benetton in Antwerpen. "In de winkel in Antwerpen is meer dan de helft van het personeel van allochtone afkomst, met onder anderen mensen uit Afrika, Afghanistan, Peru en Wit-Rusland."

Electrabel wil zich niet uitspreken over het beleid van tien jaar geleden. "Vandaag hebben we een interne politiek van diversiteit en non-discriminatie", zegt woordvoerster Sara De Bruyn van het energiebedrijf. "We zijn dan ook verbaasd dat we op de lijst staan."