Amerikaanse politici klagen Obama aan

Tien leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaan president Barack Obama aanklagen vanwege de strijd in Libië. Wat opmerkelijk is, is dat het zowel om Democraten als Republikeinen gaat.
Afgevaardigde Dennis Kucinich is een van de aanklagers.

Volgens de tien afgevaardigden had Obama eerst aan het Congres toestemming moeten vragen om oorlog te kunnen voeren. Als een Amerikaanse president ten oorlog trekt, mag hij dat 60 dagen doen zonder toestemming van het parlement. Die periode kan eventueel worden verlengd tot 90 dagen, maar dat is het maximum.

De 60 dagen zijn al een tijdje voorbij en zondag is het de 90e dag. De Republikeinen, die de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, willen dat Obama hun toelating vraagt om de oorlog in Libië voort te zetten. Bovendien hebben ze steeds meer vragen bij de operatie, de zin en de kostprijs ervan.

Het Witte Huis verdedigt zich met een juridische nota, 32 pagina's dik. "We voeren geen oorlog in Libië", is het argument. "We spelen enkel een ondersteunende rol voor de NAVO-operatie en daarvoor moeten we geen toestemming vragen." Het debat maakt duidelijk dat de oorlog in Libië veel langer aansleept dan verhoopt.

Vannacht werden er in de Libische hoofdstad Tripoli weer luide explosies gehoord en boven het kamp waar kolonel Moe'ammar al-Khaddafi woont, is rook te zien. Dat doet vermoeden dat de NAVO het kamp opnieuw heeft gebombardeerd.

Operaties in Libië kosten 715 miljoen dollar

De militaire en humanitaire operaties in Libië hebben de Verenigde Staten tot nu toe meer dan 715 miljoen dollar (ruim 500 miljoen euro) gekost. Dat blijkt uit een rapport dat de diensten van president Obama gisteren overmaakten aan het Congres.

De kosten zullen naar verwachting oplopen tot 1,1 miljard dollar tegen eind september. Ter vergelijking: de VS besteedt ongeveer 10 miljard dollar per maand aan de militaire operaties in Afghanistan.