Anton Corbijn krijgt Prins Bernhard Cultuurfondsprijs

Anton Corbijn (56) krijgt de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs 2011. De Nederlandse fotograaf en filmmaker wordt geloofd omdat hij "een belangrijke beeldmaker en -vormer van de populaire cultuur van zijn generatie is". Het fonds noemt hem "een unieke, multidisciplinaire kunstenaar".

Het Cultuurfonds reikt de oeuvreprijs jaarlijks uit aan een culturele persoonlijkheid. Aan de prijs zijn een geldbedrag van 75.000 euro en een CultuurFonds op Naam ter waarde van 75.000 euro verbonden. De uitreiking is op 28 november.

Corbijn begon zijn carrière begin jaren 70 als concertfotograaf. Daarna brak hij internationaal door met portretfotografie van muzikanten (o.a. U2 en David Bowie). Hij maakte ook platenhoezen, regisseerde videoclips en ontwierp decors voor concerten.

Als regisseur is hij bekend van films als "Control" (2007), een film in zwart-wit over Ian Curtis van de Britse band Joy Division, en "The American" (2010, met George Clooney).