Areva-topvrouw de laan uitgestuurd

In Frankrijk zal Anne Lauvergeon eind deze maand ontslag nemen als topvrouw van Areva, het grootste nucleaire concern ter wereld. Lauvergeon werd beschouwd als een van de machtigste vrouwen ter wereld.

Eind deze maand liep het mandaat van topvrouw Anne Lauvergeon bij Areva af. Normaal wordt dat dan  verlengd, maar de Franse president Nicolas Sarkozy heeft beslist om dat niet te doen. In de plaats zal de tweede in bevel, Luc Oursel, de leiding overnemen.

Anne Lauvergeon -ook Atomic Anne genoemd- werd beschouwd als een van de machtigste vrouwen ter wereld. Ze kwam uit de groep rond de voormalige socialistische president Mitterrand, maar werkte ook voor de Amerikaanse zakenbank Lazard en voor telecomgroep Alcatel.

In '99 werd Lauvergeon verrassend topvrouw van de nucleaire groep Cogema, die ze enkele jaren later liet fuseren met Framatome tot Areva. Dat werd toen het grootste bedrijf uit de nucleaire sector. Areva is de grootste producent van uranium ter wereld en bezit mijnen in Canada, Kazachstan en Niger. Het is ook actief in het opruimen van kernafval en de bouw van kerncentrales.

Lauvergeon had de voorbije jaren echter steeds meer conflicten met president Sarkozy en met de Franse energiegroep EDF, een van haar grootste klanten. De Franse staat is met een belang van 78% de grootste aandeelhouder van Areva.