Dirk Leyman in vakjury Libris Literatuur Prijs

De literair journalist Dirk Leyman van de krant De Morgen is de Vlaamse vertegenwoordiger in de nieuwe vakjury van de Libris Literatuur Prijs. Dat is een van de belangrijkste Nederlandse literaire prijzen.

De Nederlandse professor Robbert Dijkgraaf, hoogleraar mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam, leidt de nieuwe jury. De juryvoorzitter is traditioneel iemand uit een maatschappelijke sector buiten de literatuur. De overige vier leden zijn werkzaam als literatuurwetenschapper, criticus en/of auteur.

Zij maken eerst een longlist op met 18 romans die in aanmerkingen komen voor de prijs. Die wordt op 30 januari bekendgemaakt. Op 12 maart worden de zes genomineerde boeken naar voren geschoven. De prijsuitreiking vindt plaats op 7 mei. De winnaar krijgt 50.000 euro. Dit jaar won de Vlaming Yves Petry de prijs met zijn roman "De maagd Marino".

Dirk Leyman zat eerder ook al in de jury van de Gouden Uil Literatuurprijs. Hij heeft ook een eigen literaire nieuwsblog, www.depapierenman.be.