Gabrielle Giffords na 5 maanden uit ziekenhuis

De Amerikaanse politica Gabrielle Giffords, die begin januari zwaargewond raakte toen ze van dichtbij in het hoofd werd geschoten, heeft gisteren het ziekenhuis verlaten. Giffords zal nu thuis voort revalideren.

Het Amerikaanse Congreslid werd op 8 januari neergeschoten tijdens een ontmoeting met kiezers in een winkelcentrum in Tucson, in Arizona. Een jongeman schoot haar van dichtbij een kogel door het hoofd. Giffords werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar overleefde de aanslag. Na het schot op Giffords begon de 22-jarige man in het wilde weg te schieten. Zes mensen kwamen daarbij om het leven. Dertien anderen raakten gewond.

Sinds de aanslag verbleef Giffords in een ziekenhuis in Houston, in de staat Texas, waar ze revalideerde. Gisteren mocht ze het ziekenhuis verlaten, vijf maanden nadat ze is neergeschoten. Giffords zal nu thuis voort revalideren en de klok rond verpleeghulp krijgen. Ze zal in het huis wonen dat haar man, astronaut Mark Kelly, in Texas heeft.

Giffords mag het ziekenhuis verlaten wegens "duidelijke, voortdurende verbetering sinds haar opname in het ziekenhuis vijf maanden geleden", aldus een verklaring van het ziekenhuis in Houston. "We zijn heel blij dat ze in de volgende fase van haar revalidatie is beland en aan de behandeling buiten het ziekenhuis kan beginnen. We twijfelen er niet aan dat ze grote vooruitgang zal blijven boeken in haar herstel."

Giffords onderging vorige maand nog een schedeloperatie. Een deel van haar schedel werd vervangen door kunstschedel en er werd ook een permanent vochtafdrijvend apparaat in haar schedel ingebracht.

Afgelopen weekend werden nog enkele recente foto's van Giffords op haar Facebook-pagina gepubliceerd (foto bovenaan). Giffords lachte op de foto's breeduit naar de camera. Toch heeft de vrouw nog een lange weg te gaan, benadrukte het ziekenhuis. Zo kan ze bijvoorbeeld nog altijd heel moeizaam spreken.