Gentse politie werkt aan "actieplan ordehandhaving"

De Gentse politie gaat voortaan alle evenementen beter onder de loep nemen, en wil daarmee lessen trekken uit de rellen na de match België-Turkije van 3 juni. De politie kreeg een vernietigend rapport over haar gebrekkige optreden toen. Binnen de politiezone Gent komt er een "actieplan ordehandhaving" en een "risicomodel" voor de analyse van elk evenement.

Op 3 juni stelde Gent een groot scherm op in het centrum van de stad voor de voetbalwedstrijd België-Turkije. Na de match braken rellen uit. Uit een intern verslag bleek het Gentse korps te weinig agenten te hebben ingezet, dat er geen risico-analyse werd gemaakt en dat de slechte communicatie hooligans had aangetrokken.

Korpschef Filip Rasschaert moest in de nasleep van de rellen enkele aanbevelingen doen aan burgemeester Daniël Termont (SP.A) en het schepencollege. Zo zal de politie nu een risicomodel ontwikkelen voor de analyse van evenementendossiers en het bepalen van een risiconiveau.

De stad Gent zal ook een studie uitvoeren op diverse locaties om te bepalen welke plaats het beste geschikt is voor welk evenement, en onder welke voorwaarden.

Een "actieplan ordehandhaving" zal omvatten welke personeelsleden voor welke functie in aanmerking komen en welke voorzieningen (voorbereiding, bescherming, radiocommunicatie) beter kunnen.