Griekse deuk in aandeel van Dexia

Het aandeel van de bank Dexia staat vandaag zwaar in het rood. Het verlies komt er na de aankondiging van kredietbeoordelaar Moody's dat het mogelijk de rating van Dexia zal verlagen omdat die heel wat Griekse obligaties in haar portefeuille heeft.

Als Griekenland zijn schulden niet kan terugbetalen dan zouden daardoor ook veel banken geld verliezen. Gisteren maakte het bureau Moody's bekend dat het overweegt om de rating van de Franse banken BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole te verlagen vanwege hun blootstelling aan Grieks schuldpapier en aan de privésector in dat land.

Société Générale en Crédit Agricole hebben beide meerderheidsbelangen in Griekse banken. BNP Paribas heeft dat niet, maar bezit wel voor 5 miljard euro aan Griekse overheidsobligaties.

Maar ook Dexia, die voor 3,5 miljard euro Griekse staatsbons in portefeuille heeft en in totaal voor 5,4 miljard euro blootgesteld is aan Griekse problemen, wordt door Moody's onder de loep genomen.

 "De potentiële impact van een falen of herstructurering van Griekenland zal worden meegenomen in de analyse van Dexia", klonk het gisteren. De mededeling van Moody's baart de beleggers duidelijk zorgen. Vanmorgen opende het Dexia-aandeel -8% lager, maar uiteindelijk sloot Dexia op een verlies van -3,15%. KBC verloor -2%.