Hongerstakers moeten gebouw Elsene verlaten

In de Brusselse gemeente Elsene heeft de politie een leegstaand kantoorgebouw dat bezet werd door mensen zonder papieren, ontruimd. Het gaat om meer dan 80 Afghanen die al sinds eind mei in hongerstaking zijn. Ze doen dat in de hoop een verblijfsvergunning te krijgen.

De politie is vanmorgen rond 8 uur het pand binnengevallen. De Regie der Gebouwen die eigenaar is van het pand had vrijdag via de rechtbank de toelating gekregen om het gebouw te ontruimen. De Afghanen die zich hebben verzet, zijn door de politie gearresteerd.

Veel Afghanen waren al twee weken in hongerstaking en zijn fel verzwakt. Twee mannen hebben tijdens de actie het bewustzijn verloren en zijn weggebracht met ziekenwagens. Toch is de groep niet van plan te stoppen. Ze gaan nu kamperen op een plein in Sint-Gillis.

"We zijn vastbesloten om door te gaan tot we een oplossing hebben. Dat kunnen twee dingen zijn: de dood of een uitweg uit deze situatie", zegt een van de hongerstakers.