Houdt actie de Mignonnetten en Chokotoffs in Halle?

Bij Kraft Foods International in Halle heeft de christelijke vakbond ACV actiegevoerd tegen de besparingsplannen van de directie in Zwitserland. In Halle wordt de chocolade van Côté d'Or gemaakt en de directie denkt eraan om de productie van Bouchées, Mignonnetten en Chokotoffs te verhuizen naar Oost-Europa.

De actievoerders versierden een anker met de labels van de bekende Belgische chocoladeproducten om aan te geven dat "deze als het ware verankerd zitten in de fabriek en de werknemers ze voor geen geld willen prijsgeven". Het anker zal bezorgd worden aan de directie van Kraft Foods in Zürich.

Die directie zal trouwens maandag op een bijzondere ondernemingsraad haar reorganisatieplannen bekendmaken. Sinds de overname van het Britse Cadbury vorig jaar is Kraft Foods aan een internationale herschikking van zijn activiteiten bezig. De reorganisatieplannen zouden in 2013 ingevoerd worden en houden in dat de fabriek in Halle zich gewoon nog zou toeleggen op chocolade tabletten en repen. Producten als Bouchées, Mignonnetten en Chokotoffs zouden dan in het Oostblok gemaakt worden.

Het is onduidelijk hoeveel jobs er bij een verhuizing zouden sneuvelen. Het ACV spreekt van 45 banen. Bij Kraft Foods in Halle werken momenteel 400 mensen.