Ivoorkust onderzoekt schendingen mensenrechten

In Ivoorkust richt de regering van de nieuwe president Alassane Ouattara een commissie op die de schendingen van de mensenrechten in het West-Afrikaanse land moet onderzoeken. Het geweld na de presidentsverkiezingen van vorig jaar heeft minstens 3.000 mensenlevens geëist.

De speciale commissie moet volgens de Ivoriaanse regering duidelijkheid brengen over alle mensenrechtenschendingen die hebben plaatsgevonden tijdens de post-electorale crisis. Het is de bedoeling dat de verantwoordelijken worden opgespoord en indien nodig vervolgd.

De post-electorale crisis in Ivoorkust brak uit toen voormalig president Laurent Gbagbo zijn nederlaag weigerde te aanvaarden en zich aan de macht bleef vastklampen. Dat leidde tot zware onlusten in het land, waarbij zowel de aanhangers van Gbagbo als die van Ouattara zich schuldig hebben gemaakt aan gewelddadige etnische zuiveringen. Daarbij zijn naar schatting 3.000 doden gevallen. Op 11 april werd Gbagbo gearresteerd, waarop de weg naar het presidentschap open lag voor Ouattara.

Tot op vandaag zijn er 150.000 ontheemden in Ivoorkust die op de vlucht zijn gegaan voor het etnisch geweld. In de buurlanden bevinden zich nog zo'n 350.000 Ivoriaanse vluchtelingen.

De Ivoriaanse onderzoekscommissie komt er wellicht onder internationale druk. Onlangs meldden de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International dat de Republikeinse Strijdkrachten van Ouattara zich blijven schuldig maken aan mensenrechtenschendingen. Vooral in het westen van het land, in de buurt van Liberia, zouden er nog wreedheden worden begaan.