MoMA verwerft collectie van Belg Daled

Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York heeft de privéverzameling van de Belgische radioloog Herman Daled verworven. De collectie conceptuele kunst bevat onder meer werk van Marcel Broodthaers, Dan Graham en Daniel Buren.
Herman Daled en Maria Gilissen (weduwe van Marcel Broodthaers).

De collectie verhuist meteen naar New York, een selectie wordt vanaf 22 juni in het museum tentoongesteld. Er worden zalen gewijd aan Broodthaers en Buren en er zullen ook werken in de beeldentuin te zien zijn.

Daled is opgelucht dat zijn collectie samenblijft. "Ik ben inmiddels 80 en niet het soort collectioneur dat een mausoleum voor zichzelf bouwt", zegt hij in De Morgen. "De kans was dus groot dat, als ik er niet meer zou zijn, mijn verzameling stuk voor stuk verkocht zou worden."

Het MoMA heeft het deel 1966-1978 van zijn collectie gekocht. Het museum was erg geïnteresseerd omdat het gaat om "een reeks werken die het verhaal vertelt van een generatie conceptuele kunstenaars". Daarnaast verhuist ook het archief van Daled uit die periode naar New York.

Dirk Snauwaert, directeur van het kunstencentrum Wiels in Brussel, uit zijn ontgoocheling over het feit dat geen enkel Belgisch museum interesse getoond heeft. "Blijkbaar hebben musea alleen interesse voor spektakel en kijkt men al helemaal niet om naar Brusselse collecties", zegt hij in de krant. Daled was zelf ook een van de iniatiefnemers voor Wiels.