Nieuwe gevechten tussen Noord- en Zuid-Soedan

Minder dan een maand voor de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan blijft de spanning tussen Zuid-Soedan en Noord-Soedan oplopen. Nu zijn er gevechten uitgebroken in de provincie Zuid-Kordofan, aan de noordelijke kant van de onderlinge grens. Hulpverleners hebben het over etnische zuiveringen.

Zuid-Kordofan ligt net ten noorden van de grens die Zuid- en Noord-Soedan zal scheiden. In het gebied wonen veel aanhangers van het nieuwe Zuid-Soedanese regime. De hulporganisaties in de regio waarschuwen voor een etnische zuivering, waarbij het noorden al wie sympathiseert met het zuiden zou proberen uit te schakelen.

Volgens de Verenigde Naties zijn er in Zuid-Kordofan al 25 doden gevallen. Lokale bronnen hebben het over 64 doden. Het Soedanese leger heeft bombardementen uitgevoerd. Daarbij is ook een landingsbaan geviseerd, waardoor de aanvoer van voedselhulp wordt bemoeilijkt. Volgens de VN heeft het geweld al 60.000 burgers op de vlucht gejaagd.

Ook in Abyei, een andere betwiste regio, is weer gevochten. Hier ging de strijd tussen Noord- en Zuid-Soedanese troepen.

Intussen blijven noord en zuid met elkaar praten in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Er zou aan een vredesregeling voor Abyei worden gewerkt, waarbij de Soedanese troepen in de regio plaats maken voor een vredesmacht uit Ethiopië. Van een eventueel staakt-het-vuren in Zuid-Kordiofan lijkt voorlopig geen sprake.

Op 9 juli wordt Zuid-Soedan officieel onafhankelijk, een gevolg van het referendum in januari waarbij 98,83 procent zich uitsprak voor onafhankelijkheid. Het referendum was dan weer een gevolg van het vredesakkoord tussen noord en zuid van 2005. Dat maakte een eind aan de burgeroorlog in Soedan die meer dan 20 jaar had aangesleept en naar schatting meer dan 2 miljoen levens heeft geëist.

De regering in Khartoem heeft de onafhankelijkheid uiteindelijk aanvaard, zonder veel enthousiasme.

Intussen sluimert het conflict in de West-Soedanese regio Darfoer voort. Ook daar is een etnische zuivering aan de gang en zijn naar schatting ruim 300.000 doden gevallen.