Oproep Gent om migratie Oost-Europa te stoppen

De stad Gent doet een nieuwe oproep om de migratie vanuit Oost-Europa te stoppen. De voorbije jaren zijn zo'n 10.000 mensen in Gent terechtgekomen, vooral uit Bulgarije en Slovakije. Gent zegt dat het dat niet meer aankan en vraagt nu hulp aan de Europese, Federale en Vlaamse overheden.

De stad doet suggesties om het migratieprobleem aan te pakken. "Het spreiden van de instroom is één van de suggesties die we aan de Vlaamse overheid doen. We willen zo de vele families die in Gent geen goede huisvesting hebben een goed huis bieden, eventueel in een andere gemeente of stad", zegt de burgemeester Daniël Termont (SP.A, foto).

"Ook aan Europa hebben we een concreet voorstel gedaan: Maak een vereffeningsfonds waarvan de mensen als ze van hun land komen en naar een ander land gaan, kunnen gebruikmaken. Zo hebben ze een uitkering, maar die komt dan best van Europa", klinkt het.

Gent hoopt nu dat er meer uit de bus komt dan de beleefdheidsantwoorden die ze kregen na vorige oproepen aan de nationale en Europese overheden.