Papandreou belooft crisis op te lossen

De Griekse premier George Papandreou belooft dat hij zijn land uit de zware schuldencrisis zal halen. Hij roept zijn verdeelde partijgenoten op om hem morgen te steunen bij een vertrouwensstemming in het parlement.

Gisteren kondigde Papandreou aan dat hij zijn socialistische regering zou herschikken. In welke vorm is nog niet duidelijk, maar gesprekken om de conservatieve oppositie in de regering te brengen, zijn mislukt.

Daarom wil Papandreou nu voort met zijn eigen socialistische partij PASOK. Die is echter erg verdeeld over de zware structurele hervormingen die Athene moet doorvoeren om aanspraak te kunnen maken op de 110 miljard euro hulpkredieten van de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds (IMF).

Vandaag heeft Papandreou op een bijeenkomst van de PASOK beloofd dat hij het land uit de zware schuldencrisis zal halen. Hij vroeg zijn partijgenoten dan ook om eenheid en steun "in deze dramatische ogenblikken".

Morgen zal Papandreou zijn nieuwe regering voorstellen en het vertrouwen vragen van het parlement. Of hij dat krijgt, is niet zeker. Mocht de regering vallen, dan is het vrijwel zeker dat Griekenland zijn schulden niet kan betalen en komt er een herschikking. Dat zou zware gevolgen kunnen hebben voor veel Europese banken.

lees ook