Pladijs is verkozen tot vis van het jaar

De pladijs, of schol, is verkozen tot vis van het jaar. Het Vlaams Centrum voor Visserijmarketing of VLAM hoopt dat de consument daardoor meer zal kiezen voor deze Belgische vis.

Hoewel de Belgische vissers van alle vissoorten het meest pladijs ophalen, ligt de vis niet vaak op het Belgische bord. Amper 8 procent van de Belgische gezinnen koopt af en toe pladijs. De VLAM vindt het "hoog tijd dat de pladijs meer op het menu komt".

Niet het minst omdat er dit jaar een uitzonderlijk groot pladijsbestand is in onze zee. De vissers mogen ook uitzonderlijk veel pladijs opvissen, zo'n 6.000 ton. Dat is zo'n 20 procent meer dan wat vorig jaar werd opgevist.

Pladijs of schol is van juni tot oktober culinair op zijn best. Het paaiseizoen is dan net voorbij (van november tot april) en het visvlees is dan steviger en malser. De vis is ook heel gezond, want in 100 gram pladijs zit amper 1 gram aan vetstoffen. De energiewaarde bedraagt 63 kcal. De lengte van de vis schommelt tussen 27 en 50 centimeter. Het VLAM verdeelt gratis een receptenfolder voor de pladijs in de visverkooppunten.

Het VLAM verkiest elk jaar een Belgische vis tot vis van het jaar om de consumenten meer bewust te maken van het rijke visaanbod van ons land. De pladijs was al eens vis van het jaar in 1990, 1998 en 2001. Vorig jaar was de zeeduivel nog vis van het jaar.

Meest gelezen