Quota voor vrouwen in raden van bestuur

De Kamer heeft het wetsvoorstel over de quota voor vrouwen in raden van bestuur van bedrijven goedgekeurd. Over enkele jaren moet een op de drie leden van een raad van bestuur een vrouw zijn.

Het voorstel was eerder al goedgekeurd in de bevoegde commissie, maar nu heeft de Kamer zich daarover in plenaire vergadering uitgesproken. Christendemocraten, socialisten en groenen stemden voor.

Over enkele jaren moet dus een op de drie leden van een raad van bestuur een vrouw zijn. Het wetsvoorstel slaat op beursgenoteerde ondernemingen en overheidsbedrijven.

Als de samenstelling van een raad van bestuur dan niet reglementair is, krijgen de leden van die raad wettelijk geen vergoeding meer. Hun beslissingen zijn dan nog wel rechtsgeldig. Eerst stond in het voorstel dat dat niet zo zou zijn, maar na veel kritiek werd die bepaling geschrapt.

De maatregel zal geleidelijk worden ingevoerd over een periode van zes jaar.

Naar Noors voorbeeld

Het idee voor dergelijke quota komt uit Noorwegen, waar die al een tijdje geleden zijn gevoerd. Daar ligt het quotum op 40% vrouwen. In Zweden en Finland is dat iets meer dan een kwart. In België is ongeveer 11% van de leden van de raden van bestuur van bedrijven een vrouw. Dat is iets minder dan het gemiddelde van 11,7% van de Europese Unie.

Europa doet het in feite op dat vlak nog erg goed. In de Verenigde Staten ligt het percentage vrouwen in raden van bestuur op 15,7%, maar elders blinken die uit door afwezigheid. In het Verre Oosten is dat 6,5%, in het Midden-Oosten en Noord-Afrika 3,2%.