Randburgemeesters naar Mensenrechtenraad

De drie niet-benoemde burgemeesters van faciliteitengemeenten uit de Vlaamse rand rond Brussel stappen naar de VN-Mensenrechtenraad omdat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) een nieuwe kandidaat-burgemeester voor Kraainem opnieuw heeft geweigerd.

De voormalige minister van Binnenlands Bestuur Marino keulen (Open VLD) weigerde na de vorige gemeenteraadsverkiezingen de drie kandidaat-burgemeesters van Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem, drie faciliteitengemeenten in de Vlaamse rand, te benoemen omdat ze de taalwetten overtreden zouden hebben.

De kandidaat-burgemeester van Kraainem, Arnold d'Oreye de Lantremagne (FDF, foto bovenaan links) gaf er eind vorig jaar om persoonlijke redenen de brui aan, maar de nieuwe kandidaat van Kraainem, Véronique Caprasse (FDF, foto in tekst), kan ook bij de huidige minister, Geert Bourgeois, op weinig begrip rekenen. Volgens Bourgeois wil ook Caprasse de taalwetgeving en de rondzendbrieven daarover niet naleven.

De drie kandidaat-burgemeesters zijn daarom van plan om naar de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties te stappen. Volgens hen heeft Caprasse nog niets verkeerd gedaan en kan ze dus ook niet geweigerd worden. "Dit is opnieuw een provocatie ten opzichte van de burgemeesters die benoemd zouden moeten worden", zegt Damièn Thierry (FDF) uit Linkebeek. "Hij (minister Bourgeois, nvdr.) zit in de complete onwettelijkheid", zegt François Van Hoobrouck (MR) uit Wezembeek-Oppem dan weer.

De drie kandidaat-burgemeesters zullen op 26 juni ook een vreedzame manifestatie organiseren in Kraainem.