Riool in Herculaneum geeft geheimen prijs

Archeologen hebben veel ontdekt over hoe de Romeinen leefden 2.000 jaar geleden door de inhoud van een riool in Herculaneum te bestuderen. Ze zijn zo veel détails te weten gekomen over hun eetgewoonten en ziekten.

Herculaneum is een stad die net als Pompeiï (grote foto) en Oplonti (kleine foto onderaan) in 79 n.C. bedolven werd door as van de vulkaan Vesuvius.

In een tunnel van 86 meter lang onder de stad, in feite een gigantische sceptische put, vonden archeologen de grootste hoeveelheid menselijke uitwerpselen uit de Romeinse tijd die ooit gevonden werd. In totaal ging het om 750 zakken.

De geleerden konden uit het onderzoek van de excrementen afleiden wat de mensen aten. Het blijkt dat de Romeinen erg veel groenten aten maar hun dieet blijkt gevarieerder dan verwacht werd.  Ze aten ook vis, zee-egels, vijgen, noten, eieren en olijven en zelfs slaapmuizen die ze vetmestten in speciale aardewerken potten.

De geleerden konden de uitwerpselen ook koppelen aan beroepen door te kijken onder welke huizen en winkels ze gevonden werden. Het blijkt dat zowel de lagere klassen als de middenklasse erg goed gevoed waren.

Een monster bleek erg veel overblijfselen van witte bloedcellen te bevatten, wat wijst op een bacteriële infectie.

Tussen de uitwerpselen werden ook borden, kommen, glazen en een lamp gevonden, die de bewoners in de riool geworpen zullen hebben nadat ze stuk waren gegaan. Andere objecten zijn waarschijnlijk per ongeluk in het riool terechtgekomen: het gaat om 60 muntstukken, kralen van halssnoeren en zelfs een gouden ring met een camee.