Verdachte krijgt voortaan meteen een advocaat

De Kamer heeft de zogenoemde Salduz-wet goedgekeurd. Die bepaalt dat verdachten van bij hun eerste verhoor recht hebben op een advocaat. Tot voor kort had een verdachte alleen recht op een advocaat nadat hij of zij was aangehouden door de onderzoeksrechter.

De naam van de wet verwijst naar een 17-jarige Turkse jongen die veroordeeld werd na een proces dat niet eerlijk verlopen was. Hij kreeg gelijk van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Alle EU-landen moeten het Salduz-arrest in hun wetgeving opnemen en dat is wat de Kamer nu gedaan heeft .

Wie niet genoeg geld heeft, kan een gratis pro deo-advocaat krijgen. Die wordt betaald door de staat en dat zal de overheid dus extra geld kosten, zo'n 30 miljoen euro.

Volgens voor- en tegenstanders van de wet gaat het om een van de belangrijkste juridische hervormingen van de afgelopen jaren. Het nieuwe systeem gaat in vanaf 1 oktober. De oppositiepartij SP.A heeft de wet niet goedgekeurd, ze vreest dat de politie sommige situaties verkeerd zal inschatten en dat door procedurefouten bij de politie verdachten zullen vrijkomen.