Zawahiri is nieuwe leider van Al Qaeda

De Egyptische arts Ayman Al-Zawahiri is door het terreurnetwerk Al Qaeda officieel aangesteld als nieuwe leider. Dat is meegedeeld op een website die banden heeft met Al Qaeda.

De terreurgroep miste een duidelijke leider sinds de uitschakeling van Osama bin Laden begin mei. Zawahiri werd de voorbije jaren als de nummer 2 beschouwd en zijn aanstelling komt dus niet als een verrassing.

Zawahiri werd geboren in Egypte in een familie van artsen en geleerden. Zijn vader was een hoogleraar farmacologie aan de Universiteit van Caïro en zijn grootvader was de imam van de Al-Azar Universiteit, een vooraanstaand instituut voor religieuze studies.

Al Qaeda heeft geen informatie gegeven over de selectieprocedure voor de nieuwe leider, maar de organisatie zei slechts dat het een eerbetoon is aan zijn "martelaren".

De nieuwe leider van Al Qaeda is 59 jaar oud en het is niet bekend waar hij zich op dit moment bevindt. De FBI belooft een beloning van 25 miljoen dollar aan diegene die informatie kan geven over zijn verblijfplaats.