"Als moslima bleek ik geen echte Miss te zijn"

Het was een jaar van vallen en opstaan voor Miss USA 2010, Rima Fakih. De media zaten voortdurend op haar hielen en vergrootten elke "misstap" van haar. Maar de allereerste Miss USA met islamitische roots liet zich niet klein krijgen. Al beseft ze dat ze het afgelopen jaar haar kroontje had kunnen kwijt geraken door alle commotie rond haar persoon. "Maar ik ben trots dat ik mijn kroon nog heb", zei ze deze week in een interview met "Good morning America".

Het enthousiasme rond haar verkiezing kreeg een eerste deuk toen al snel foto’s met gewaagde paaldansbewegingen in de media verschenen. De foto’s dateerden van 2007, maar werden haar erg kwalijk genomen, vooral omdat haar bewegingen als "geil" omschreven werden. Er volgde een officieel onderzoek door de Miss USA-organisatie, die uiteindelijk besliste dat ze haar titel mocht houden. Daarna volgden nog mediarelletjes na het topless poseren voor een body painting-activiteit, een gewaagd optreden in een kortfilm en nadat meermaals foto’s van een fuivende Fakih opgedoken waren.

"Miss USA is een echte vrouw"

De nu 25-jarige Fakih zegt hierover: "Ik moet toegeven dat ik het afgelopen jaar een paar probleempjes gehad heb. Maar daaruit heb ik de nodige lessen getrokken. Ik ben erg gegroeid dit jaar. En ik ben trots dat ik mijn kroon komende zondag mag doorgeven. En dat ik eigenlijk die kroon nog altijd in mijn bezit heb."

Over het feit dat ze het moeilijk had zich aan te passen aan haar nieuw leven zegt ze: "In het begin was er de nodige controverse rond mijn verkiezing en ik was daar niet op voorbereid. Steeds weer die nadruk op het feit dat ik de eerste moslima was en dat ik om die reden verkozen was en dus eigenlijk geen echte Miss was. Dan waren er al die verschillende ophefjes. Gelukkig heb ik het overleefd tot waar ik nu sta."

"Sommigen moeten begrijpen dat Miss USA een echte vrouw is. Niet het type dat alleen maar kan zeggen "World peace", neen, ze bestaat echt, met een eigen mening en die volwassen is en dus ook volwassen beslissingen kan nemen. En toegegeven, wanneer ik tot 4 uur ’s ochtends op stap ga en de volgende dag verplichtingen heb, ja, dan moet je verantwoordelijkheidszin tonen. Aan de andere kant moet je het ook van de zonnige kant bekijken: ik deed niets onwettigs", besluit Fakih, die dus zondag haar kroontje zal overdragen aan de nieuwe Miss USA.

lees ook