"Migrant zelf verantwoordelijk voor inburgering"

De Nederlandse regering - met gedoogsteun van de islamofobe PVV - neemt verder afstand van de multiculturele samenleving. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner in een brief aan de Tweede Kamer, de Nederlandse Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Dat de regering-Rutte afhankelijk is van de partij van Geert Wilders, heeft gevolgen voor het integratiebeleid bij onze noorderburen. "Een koeswijziging in die zin dat we zeggen dat het niet primair een verantwoordelijkheid van de overheid is om ervoor te zorgen dat ze inburgeren", zegt Donner. "Nee, het is een verantwoordelijkheid van mensen zelf om hier ook in te burgeren."

De migrant wordt volgens Donner nog meer verplicht om in te burgeren om te voorkomen dat mensen naast elkaar gaan leven en niemand zich meer thuisvoelt.

Anderzijds worden de subsidies voor inburgering van bepaalde groepen migranten stopgezet. Gedwongen huwelijken worden strafbaar en er komt een verbod op gezichtsbedekkende kleding zoals de burka. Donner zegt dat hij streeft naar "een Nederland dat weliswaar verandert door de komst van mensen uit het buitenland, maar nog wel herkenbaar is als het Nederland uit het verleden en het Nederland dat wij willen doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen".

De sociaal-democratische PvdA reageert verontwaardigd. Parijleider Job Cohen heeft het over "een historische vergissing": de regering zegt eigenlijk tegen de migranten dat ze het maar zelf moeten uitzoeken.