"Morgen krijgt mijn man de auto terug"

Verschillende Saudische vrouwen hebben zich vandaag achter het stuur van een auto gezet, na een oproep van militante vrouwen om het verbod voor vrouwen om met de auto te rijden, te trotseren. Dat blijkt uit berichten op socialenetwerksites.

"Vandaag is de auto van mij, morgen krijgt mijn man hem terug", schreef de Saudische vrouw Maha online. Haar man Mohammad al-Qahatani, de voorzitter van de Saudische associatie voor burger- en politieke rechten, schreef op zijn Twitter-pagina dat zijn vrouw hem 45 minuten door de straten van Riyad voerde.

Een video op het internet toonde een gesluierde vrouw die met de auto reed en zei dat ze naar de supermarkt en terug zou rijden. De tijdsaanduiding op haar gsm toonde dat ze vrijdag kort na middernacht in de auto zat.

De campagne "Women2drive" werd twee maanden geleden op de socialenetwerksites gelanceerd en ijvert voor de "publicatie van een koninklijk decreet dat vrouwen toelaat met de auto te rijden." Het icoon van die actie is een jonge informatica die twee weken vastzat omdat ze met de auto had gereden en het filmpje op het internet had gezet.

Er bestaat in Saudi-Arabië geen enkele wet die vrouwen het rijden verbiedt, maar de autoriteiten baseren zich op een juridisch-religieus bevelschrift of fatwa. Vrouwen moeten een beroep doen op een chauffeur of, wanneer ze daar niet de middelen voor hebben, rekenen op de goede wil van mannelijke familieleden.