Belfortploeg dicht bij uitgang van Vlaams Belang

De partijraad van Vlaams Belang buigt zich morgen over het lot van de Belfortploeg, een groep van dissidente gemeenteraadsleden uit Gent. Ze moeten hun initiatief opdoeken, anders riskeren ze uit de partij te worden gezet. "Ik ga morgen vechten", zegt oprichter Francis Van den Eynde (foto).

De Belfortploeg bestaat uit vijf van de negen Gentse gemeenteraadsleden van Vlaams Belang. Ze hebben scherpe kritiek op de partijtop. "We hebben in de partij de laatste 30 jaar onze stijl niet aangepast. Filip Dewinter (kleine foto) blijft vasthouden aan het “vuilgebekt" zijn. Ik ben van mening dat men zijn waarheid moet kunnen vertellen, maar men moet dat doen met woorden die overtuigen, en niet met woorden die shockeren", aldus Van den Eynde in "Vandaag" op Radio 1.

"Er is een "sclerosering" aan het optreden in de partij. Een aantal mensen zit al jaren vastgeroest op zijn zetel. Er moet af en toe verandering komen, maar bij ons gebeurt dat niet. De top van de partij blijft bestaan uit dezelfde Antwerpenaren", gaat hij verder.

Van den Eynde had gehoopt dat met het aantreden van Bruno Valkeniers als voorzitter de stijl zou veranderen. “Valkeniers begon met een nota te maken waarin hij daarvoor pleitte. Die nota is goedgekeurd door de voltallige partijraad, maar er is nooit wat van in huis gekomen en dat zal volgens mij ook nooit gebeuren.” Op de vraag wie de verandering tegenhoudt, is het antwoord heel duidelijk. "Dat is Dewinter, die meent dat de oude stijl de enige goede is. En wat Dewinter zegt, is het woord van God binnen de partij."

Morgenvoormiddag moeten Van den Eynde en de andere dissidenten voor de partijraad verschijnen. Die zal oordelen over een eerder verslag van de commissie voor Verzoening en Tucht. Beslist de partijraad het advies te volgen, dan kan het partijbestuur de vijf eind deze maand uit de partij zetten als zij zich niet naar het advies plooien. Dat houdt onder meer in dat ze hun Belfortploeg ontmantelen, de gelijknamige website opdoeken en hun kritiek binnen de bestaande partijstructuren uiten en niet in de media. De kans lijkt klein dat de Belfortploeg zich naar die voorwaarden zal schikken.

"Ik ga niet naar de N-VA"

Toch is Van den Eynde nog strijdvaardig. “Ik ga morgen vechten om dit verslag niet goedgekeurd te zien worden. Indien het niet goedgekeurd wordt, is alles in orde. Indien het goedgekeurd wordt, dan zullen wij ons standpunt moeten bepalen." Wordt de N-VA dan een optie voor de Vlaams Belang-veteraan? "Ik ga niet naar de N-VA en wel om een zeer eenvoudige reden", verduidelijkt Van den Eynde. "ik heb al jaren terug gezegd dat ik zou stoppen met politiek op mijn 65e en dat ben ik nu. Ik hou mij daaraan.”

Dat de andere leden van de groep wel voor de N-VA zouden kiezen, sluit hij niet uit. "Dat is hun keuze. We zullen dat zien na de beslissing van de partijraad", besluit de Gentse Vlaams Belang'er.