Beurzen wat opgelucht over Griekse crisis

De aandelenbeurzen en de bankaandelen hebben vandaag een deel van hun verliezen van de afgelopen dagen teruggewonnen. Er lijkt nu opnieuw een kans te zijn op een uitweg uit het Griekse financiële moeras.

Net zoals de meeste andere beursindexen staat de Bel-20 in Brussel op winst. Het zijn telkens de bankaandelen zoals Dexia en KBC die winst boeken na de opdoffers van de voorbije dagen.

Aanleiding voor de opluchting is de succesvolle top tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy. Duitsland had eerder geopperd dat ook de privésector en met name de banken, verzekeraars en pensioenfondsen mee moesten opdraaien voor nieuwe steun aan Griekenland.

Na overleg met Sarkozy is dat afgezwakt. Berlijn en Parijs willen dat de privébeleggers op vrijwillige basis mee in een reddingsplan voor Athene zouden stappen. Concreet zou dat kunnen door leningen op de vervaldag te vervangen door nieuwe leningen. Dat alles moet de ratingbureau's overhalen om de kredietwaardigheid van banken en landen niet verder te verlagen.

In Athene zelf heeft de Griekse premier George Papandreou zijn regering herschikt. Concreet komen er veteranen op topfuncties zoals Evengelos Venizelos (links) op Financiën. De regering zal wellicht volgende week het vertrouwen vragen in het parlement.

Dan begint pas het echte werk, want de regering moet werk maken van nieuwe besparingen en inkomsten, en komt er een grootscheeps privatiseringsproject om geld in de staatskas te krijgen. 

Hoe dan ook groeit er in Europa blijkbaar consensus over een nieuw hulpplan voor Griekenland, dat ook langer in tijd zou gespreid worden. Een regeringscrisis in Athene zou die plannen flink in de war kunnen sturen.

lees ook