Brugge Plus wint Vlaamse Cultuurprijs

De Brugse cultuurorganisatie Brugge Plus heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Lokaal Cultuurbeleid 2010-2011 gewonnen. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege overhandigde de prijs vandaag in Kortrijk.

Het is de eerste keer dat er een prijs voor Lokaal Cultuurbeleid wordt uitgereikt. Met de prijs wil de Vlaamse Gemeenschap het belang van cultuur op lokaal niveau en de betrokkenheid van de inwoners van een gemeente of stad onderstrepen. De laureaat ontvangt een bronzen beeldje van Johan Tahon en een bedrag van 12.500 euro.

Brugge Plus organiseerde vorig jaar onder meer het project "Uitwijken 2010", waarbij culturele voorstellingen naar de wijken zelf werden gebracht. Een mobiele karavaan, een kruising tussen een circustent en een woonwagenpark, trok van wijk naar wijk.  Tijdens het openluchtevenement konden mensen uit de wijk samen babbelen, eten en van culturele voorstellingen genieten.

"Met "Uitwijken" bewijst de organisatie hoe ver lokaal cultuurbeleid kan gaan. Het initiatief maakt wijkbewoners warm voor cultuur en haalt de sociale banden in de wijk aan", vindt de jury.

Brugge Plus is de opvolger van Brugge 2002, de vzw die de evenementen rond Brugge als culturele hoofdstad van Europa in 2002 voorbereidde en in goede banen leidde.

"Cultuur moet toegankelijk zijn voor iedereen"

De Brugse Burgemeester Patrick Moenaert (CD&V), die voorzitter is van de vzw Brugge Plus, is bijzonder tevreden.

"Deze prijs is een bijzonder deugddoende erkenning voor onze inspanningen om voor cultuur te zorgen in de buurt. Cultuur moet toegankelijk zijn voor iedereen", zegt hij.

"100.000 van de 120.000 inwoners van Brugge woont niet in de binnenstad, maar in een van de Brugse deelgemeentes. Het is dus belangrijk om ook cultuur naar de Brugse wijken te brengen. Deze prijs is een mooie aanmoediging om verder te gaan en ook in de toekomst specifieke producties te creëren."