Brussels Airport legt gratis pendeldienst in

De luchthaven van Zaventem gaat de komende weken een pendeldienst inleggen voor reizigers die de verkeershinder door de werkzaamheden aan het viaduct van Vilvoorde willen omzeilen. De gratis bussen zullen vertrekken vanop de vrachtluchthaven Brucargo.

Door de werkzaamheden aan het viaduct van Vilvoorde, die maandag beginnen, wordt de hele zomer grote verkeershinder verwacht op de Brusselse Ring. Daarom zal voor wie vanuit Antwerpen naar de luchthaven gaat een pendeldienst ingelegd worden vanop de vrachtluchthaven Brucargo, op het eind van de E19.

"We gaan hier op een van onze bestaande parkings een kiss and ride-zone organiseren. Het is een zone vergelijkbaar met wat je normaal doet voor de vertrekhal, dus de passagier kan hier gewoon afgezet worden. Hij stapt uit, pakt zijn koffer, neemt afscheid, de auto rijdt door en de passagier kan vanaf hier een bus nemen", verduidelijkt Jan Van der Cruysse van Brussels Airport.

"Het gaat om een gratis shuttledienst die ingericht wordt door De Lijn en die het toelaat om om de 10 minuten een bus te hebben rechtstreeks van hier tot aan het terminalgebouw. De enige voorwaarde is dat je alleen kan afgezet worden. De auto kan niet parkeren." De pendelbussen rijden al zeker de komende drie weken. Als er veel vraag naar is, worden ze ingezet tot het einde van de werkzaamheden in september.

Wat gebeurt er met het viaduct van Vilvoorde?

Het wegdek van de pechstrook en de rechterrijstrook van de Binnenring krijgt een nieuwe toplaag. Het wegdek van de Buitenring wordt op alle rijstroken vernieuwd. De vangrails worden overal vervangen en de waterleidingen van de brandweer worden aangepast.

Er wordt ook een monitoringssysteem op het viaduct geïnstalleerd dat de spanningen in de staalstructuur van het viaduct moet controleren. Tijdens de werkzaamheden zullen inspecteurs alvast de onderkant van het viaduct onderzoeken.
De uitzettingsvoegen en waterdichting moeten worden vernieuwd. De uitzettingsvoegen werden voor het laatst vervangen in 1990, ruim 20 jaar geleden dus. Dat is ook de levensduur van dergelijke voegen.

De waterdichting werd nog vernieuwd in 2000 en 2001 samen met een vernieuwing van het wegdek van de Binnenring en Buitenring. Een vernieuwing van de waterdichting is nodig om de 10 jaar.

De werkzaamheden gebeuren in 2 fases. In de eerste fase van 20 juni tot 17 juli moet al het verkeer over de Buitenring. De afrit van de Woluwelaan is dan dicht. Tijdens de tweede fase van 18 juli tot 7 september moet al het verkeer over de Binnenring.