DSK riep diplomatieke onschendbaarheid in

Dominique Strauss-Kahn, de gewezen topman van het IMF die beschuldigd wordt van aanranding en poging tot verkrachting van een kamermeisje in een New Yorks hotel, riep bij zijn arrestatie diplomatieke onschendbaarheid in. Dat blijkt uit een verslag van de procureur.

De Fransman Strauss-Kahn (DSK) werd op 14 mei agenten van de New Yorkse politie van het vliegtuig gehaald dat hem naar Parijs zou vliegen. Ruim een maand later heeft de procureur een verslag gepubliceerd met meer details over wat precies is gebeurd tussen het ogenblik waarop DSK naar het hotel belde om te zeggen dat hij zijn gsm was vergeten tot de volgende avond, waarop hij volgens het verslag een sandwich vroeg in het commissariaat waar hij werd ondervraagd.

Uit dat verslag blijkt dat DSK, toen hij werd opgepakt en vernam dat de politie hem wou ondervragen over wat in zijn hotelkamer was gebeurd, diplomatieke onschendbaarheid inriep. Even later ontkende hij echter dat hij daar misbruik wou van maken en vroeg hij of hij een advocaat nodig zou hebben. Hij wou ook iemand van het Franse consulaat spreken en toen het duidelijk werd dat hij zijn vlucht zou missen, vroeg hij te mogen telefoneren om zijn vergadering van de volgende dag -met de Duitse bondskanselier Angela Merkel- te annuleren.

Ook de handboeien zinden DSK volgens het verslag niet. Nadat hij eerst gevraagd had "of die echt wel nodig waren", maakte hij even later zijn beklag over het feit dat ze te strak gespannen waren en vroeg hij of hij niet langs voren kon worden geboeid in plaats van op de rug. Het waren die beelden van een gehandboeide DSK die tot grote verontwaardiging leidden in Frankrijk.

Verder geeft het verslag ook nog enkele irrelevante details prijs, zoals het feit dat DSK zin had in eieren, toen hem gevraagd werd of hij honger had, en het feit dat hij vroeg om naar het toilet te gaan.

Wat gebeurde daarna?

Strauss-Kahn moest eerst de gevangenis in, maar kwam na het betalen van een borgsom van 1 miljoen dollar met 5 miljoen dollar als onderpand toch vrij onder strikte voorwaarden.

Hij is in handen van een beveiligingsfirma die erop toeziet dat de voorwaarden van zijn invrijheidstelling niet worden geschonden. Eerst verbleef hij in een flat in Manhattan, maar daarna is hij overgebracht naar een luxeverblijf in het zuiden van Manhattan. Hij heeft tot nu tot altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Eerder van de maand moest hij al eens voor de rechtbank verschijnen, op 18 juli heeft hij zijn volgende afspraak met de rechter.