Gent geeft schilderij Kokoschka niet terug

De stad Gent heeft beslist om het schilderij "Portret van Ludwig Adler" uit het Museum voor Schone Kunsten niet terug te geven aan de Joodse erfgenamen van de voormalige eigenaar.

Het schilderij van Oskar Kokoschka behoorde tussen 1931 en 1937 tot de verzameling van Victor von Klemperer, een vooraanstaande joodse bankier en kunstverzamelaar uit Dresden.

Volgens de erfgenamen zou Von Klemperer het schilderij onder dwang van het naziregime in 1937 verkocht hebben. In 2009 vroegen ze het schilderij, dat sinds 1987 eigendom is van het Museum voor Schone Kunsten in Gent, terug op grond van historische omstandigheden en internationale verdragen over de teruggave van geroofde joodse kunst.

Het Gentse stadsbestuur richtte een onafhankelijke commissie op, voorgezeten door de gewezen voorzitter van de Studiecommissie en de Commissie voor de schadeloosstelling van de Joodse Gemeenschap van België. Volgens die commissie was er destijds geen sprake van verkoop onder dwang. Bovendien verwierf het Museum voor Schone Kunsten het schilderij op een legale manier.

De stad Gent heeft op basis van het onderzoek beslist om het schilderij niet terug te geven.