IKEA gaat zijn Europese winkels beveiligen

De Zweedse meubelketen IKEA gaat zijn winkels in Europa extra beveiligen na een aantal kleine explosies in winkels in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Over de daders en het motief is nog niets bekend.

Op 30 mei waren er op ongeveer hetzelfde moment ontploffingen in de winkels in Gent, Eindhoven en Rijsel. In de Gentse vestiging bleek het te gaan over twee wekkers met een kleine hoeveelheid buskruit. Vorige week ontplofte een bommetje in een winkel in Dresden.

"Naar aanleiding van de incidenten van de afgelopen weken is er natuurlijk ook in de Belgische winkels extra waakzaamheid, maar over de details, de specifieke details hiervan kan ik onmogelijk uitwijden", zegt Nele Bouchier van IKEA.

De winkelketen heeft naar eigen zeggen geen aanwijzingen over eventuele nieuwe aanslagen.