Miljoen euro voor Libische vluchtelingen

Ons land trekt nog eens 1 miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan vluchtelingen van het conflict in Libië. Het geld gaat naar het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Ons land nodigt ook een delegatie van de Transitieraad van de rebelle uit.
Libische vluchtelingen in de woestijn in Tunesië.

In maart heeft België al eens een miljoen euro overgemaakt aan het Internationale Rode Kruis. Defensie stelde ook een vliegtuig ter beschikking voor de evacuatie van inwoners uit andere landen, die Libië wilden verlaten, meestal gaat het om Afrikanen die in Libië werken.

Sinds het begin van het conflict is al een half miljoen vluchtelingen de grens met Tunesië overgestoken, nog eens 400.000 anderen zijn naar elders gevlucht.

Uitnodiging voor rebellen

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) heeft in de Kamer bekendgemaakt dat  hij enkele vertegenwoordigers van de Nationale Transitieraad van de Libische rebellen officieel heeft uitgenodigd voor een ontmoeting in Brussel. Het gaat onder meer om de "nummer twee" van de raad Mahmoud Jibril.

Een datum staat nog niet  vast, maar Vanackere bevestigde zijn bedoeling om de relaties met de rebellenraad te versterken. Begin mei organiseerden de Beneluxlanden al eens een missie naar het rebellenbolwerk Benghazi.

Heel wat landen hebben de transitieraad intussen ook erkend als officiële vertegenwoordiger van het Libische volk, maar daar doet België niet aan mee. Ons land erkent enkel staten, geen regeringen of rebellen. De diplomatieke relaties zijn dan ook niet verbroken, al is de Belgische ambassade in Tripoli wel tijdelijk gesloten.